WBSET: Library & Information Science MCQs (Practice_Test 15 of 25)

Get top class preparation for UGC right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. ________ has prescribed certain standards for library binding.
    1. ILA
    2. ALA
    3. BLA
    4. NBT

    Answer: b

  2. A skillful method of providing means mechanism and structural elements to. Streamline organizational work is known as ________
    1. Strategic planning
    2. Role analysis
    3. Work culture
    4. Autonomous planning

    Answer: a

  3. Calcutta Public Library was established during
    1. 15th Century
    2. 16th Century
    3. 19th Century
    4. 20th Century.

    Answer: c

  4. ________ budgeting does not take into account what happened in the past but emphasizes on current activities.
    1. Formula
    2. Performance
    3. Programme
    4. Zero-base

    Answer: d

  5. The library budget of a university is passed by the?
    1. Senate
    2. Executive Council
    3. Academic Council
    4. Research Council

    Answer: b

  6. In fund accounting, ________ fund cannot be used for other purposes.
    1. Recurring
    2. Non-recurring
    3. Restricted
    4. Encumbering

    Answer: a

  7. Scrutiny of financial transactions is called
    1. Budgeting
    2. Programming
    3. Accounting
    4. Auditing

    Answer: d

  8. ________ is one of the records of circulation section.
    1. Accession Register
    2. Day book
    3. Catalogue Card
    4. AACR-2 R

    Answer: a

  9. The marketing concepts in Library Service include
    1. analysis, planning, implementation and control
    2. advertising, planning, analysis and control
    3. distribution, control, analysis, implementation
    4. indexing, planning, control and implementation.

    Answer: b

  10. There are a few basic factors which may be applied in winning the hearts of the readers. They are
    1. Psychological factor, environmental factor, social factor
    2. Self factor, psychological factor, service factor
    3. Service factor, philosophical factor, self factor
    4. Technological factor, service factor, self factor.

    Answer: d

Developed by: