NTA UGC-NET Governance Questions (Part 6 of 13)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. In the school, “education on environment” can be imparted by
    1. lectures
    2. articles
    3. sports
    4. adopting it ourselves

    Answer: d

  2. The major objective of education is
    1. reforming the society
    2. making Students discipline
    3. developing inherent abilities of powers of students
    4. making students followers of teachers

    Answer: c

  3. Adult education should be under the authority of the following
    1. The government
    2. Non government organisations
    3. Educated persons
    4. All of these

    Answer: b

  4. Education not only conserves the culture of a nation, but also it
    1. makes the latter rich
    2. defines the latter
    3. makes the latter spiritual
    4. makes the latter mass-oriented and popular

    Answer: a

  5. Indian Institute of Advanced studies is located in
    1. Shimla
    2. Solan
    3. Dharmshala
    4. Chandigarh

    Answer: a

  6. All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) is located in
    1. Lucknow
    2. Delhi
    3. Mumbai
    4. Chennai

    Answer: b

  7. NASA is the name of space agency of ________
    1. Netherlands
    2. Britain
    3. America
    4. India

    Answer: c

  8. National Defence Academy (NDA) is situated at
    1. Kharadwasla (Pune)
    2. Dehradun
    3. Allahabad
    4. Chennai

    Answer: a

  9. Air Force Administrative College is situated in
    1. Hyderabad
    2. Coimbatore
    3. Bidar
    4. Agra

    Answer: b

  10. How many Indian Institutes of Technology (IIT) are there in India?
    1. Eight
    2. Four
    3. Six
    4. Three

    Answer: a

Developed by: