Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 14

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

21. In which month and year, the President notified that besides the Chief Election Commissioner the Commission should have two other members called as Election Commissioner?

a) Nov 1989

b) Feb 1989

c) Oct 1989

d) Dec 1989

Ans: (c)

22. Through which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that Chief Election Commissioner should have two other members called Election Commissioner with coordinate power?

a) Durga Shankar vs Raghu raj AIR 1954 SC 520

b) Mohinder vs Election Commission. AIR 1978 SC 851

c) Inderjeet vs Election Commission AIR 1984 SC 1911

d) Dhanoa vs Union of India AIR 1991 SC 1745

Ans: (d)

23. Chief Election Commissioner cannot be removed except by which process?

a) Resignation

b) Presidential Order

c) Impeachment

d) Judicial Decision

Ans: (c)

24. Under which Chief Election Commissioner, Election Commission was made a body of Multimember Election Commission?

a) TN Seshan

b) HK Sen

c) SP Sen Verma

d) MS Gill

Ans: (a)

25. Which Chief Election Commissioner appealed the Supreme Court that under Article 324, Election Commission as a multimember Election Commission is not valid?

a) KB Sundaram

b) T Swaminathan

c) HS Shakdhar

d) TN Seshan

Ans: (d)

26. During TN Seshan period as Chief Election Commissioner, who was the other Commissioner in the Election Commission?

a) MS Gill

b) GV Krishnamurthy

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

27. For which Election, one General Electoral Roll for every territorial constituency shall exist?

a) Lok Sabha

b) Rajya Sabha

c) Legislature

d) All of these

Ans: (d)

28. On what basis, Election to Lok Sabha and State Legislature shall be conducted?

a) Adult Suffrage

b) Indirect Election

c) Direct Election

d) None of these

Ans: (a)

29. Under which Constitutional Amendment, provision for minimum age as 18 years for the Indian citizen was made to become eligible to vote?

a) 60th Amendment Act, 1988

b) 61st Amendment Act, 1989

c) 62nd Amendment Act, 1989

d) None of the above

Ans: (b)

30. Before 61st Amendment Act, 1989, what was the age of Indian citizen eligible to vote in the Election?

a) 23

b) 24

c) 21

d) 22

Ans: (c)

31. Under Article 326, what was the Constitutional requirement for the Indian citizen not to become eligible as a voter?

a) Non-resident

b) Unsoundness of mind

c) Crime or corrupt or illegal practice

d) All of the above

Ans: (d)

32. Which Constitutional Article lays down qualification for becoming a voter?

a) Article 328

b) Article 339

c) Article 326

d) Article 295

Ans: (c)

33. Which Constitutional Article lays down qualifications for the Indian citizens for election to Parliament?

a) Article 81

b) Article 80

c) Article 83

d) Article 84

Ans: (d)

Developed by: