Average and Round up: Practice Questions WBSET

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Ginger over the course of an average work-week wanted to see how much she spent on lunch daily. On Monday and Thursday, she spent $ 5.43 total. On Tuesday and Wednesday, she spent $ 3.54 on each day. On Friday, she spent $ 7.89 on lunch. What was her average daily cost?
    1. $ 3.19
    2. $ 3.75
    3. $ 3.90
    4. $ 4.08
    5. $ 4.23

    Answer: d

  2. What is 1230.932567 rounded to the nearest hundredths place?
    1. 1200
    2. 1230.9326
    3. 1230.93
    4. 1230
    5. 1230.933

    Answer: c

  3. Subtract the following numbers rounded to the nearest tenths place. 134.679,45.548 and 67.8807
    1. 21.3
    2. 21.25
    3. -58.97
    4. -59.0
    5. 1

    Answer: a

  4. What is the absolute value of-9?
    1. -9
    2. 9
    3. 0
    4. -1
    5. 1

    Answer: b

  5. What is the median of the following list of numbers? 4, 5, 7, 9,10, 12
    1. 6
    2. 7.5
    3. 7.8
    4. 8
    5. 9

    Answer: d

  6. What is the mathematical average of the number of weeks in a year, seasons in a year, and the number of days in January?
    1. 36
    2. 33
    3. 32
    4. 31
    5. 29

    Answer: e

  7. In a college, some courses contribute more towards an overall GPA than other courses. For example, a science class is worth 4 points; mathematics is worth 3 points; history is worth 2 points; and English is worth 3 points. The values of the grade letters are as follows, A = 4, B = 3, C = 2, D = 1, F = 0. What is the GPA of a student who made a C in Trigonometry, a B in American History, an A in Botany, and a B in Microbiology?
    1. 2.59
    2. 2.86
    3. 3.08
    4. 3.33
    5. 3.67

    Answer: c

  8. Over the course of a week, Fred spent $ 28.49 on lunch. What was the average cost per day?
    1. $ 4.07
    2. $ 3.57
    3. $ 6.51
    4. $ 2.93
    5. $ 5.41

    Answer: a

  9. A roast was cooked at 325° F in the oven for 4 hours. The internal temperature rose from 32° F to 145° F. What was the average rise in temperature per hour?
    1. 20.2° F/hr
    2. 28.25° F/hr
    3. 32.03° F/hr
    4. 37° F/hr
    5. 37.29° F/hr

    Answer: b

  10. In the number 743.25 which digit represents the tenths space?
    1. 2
    2. 3
    3. 4
    4. 5
    5. 6

    Answer: a

Developed by: