REET 2 2018 Sanskrit Language – I Questions and Answers Previous Paper Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for NSO-Level-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of NSO-Level-2.

Sanskrit Language – I

31. “मुझे रसगुल्ले अच्छे लगते हैं” इति वाक्यस्य संस्कृतानुवाद: भवति --

A. मां रसगोलकानि रोचन्ते

B. मम रसगोलकानि रोचन्ते

C. मह्यं रसगोलकानि रोचन्ते

D. मया रसगोलकानि रोचन्ते

ANSWER: C

SOLUTION

प्रयुक्त वाक्य का संस्कृत अनुवाद है- मह्यं रसगोलकानि रोचन्ते । रूच् धातु के योग में चतुर्थी विभक्ति होती है ।

32. “प” वर्णस्य उच्चारणस्थानम् अस्ति --

A. कण्ठ:

B. दन्त:

C. औष्ठौ

D. तालु

ANSWER: C

SOLUTION

प का उच्चारण स्थान औष्ठ है । प वर्ग का उच्चारण स्थान औष्ठ होता है।

33. “वयं महाविद्यालयं गच्छामः” वाक्यस्यास्य वाच्यपरिवर्तनं कुरुत--

A. अस्माभि: महाविद्यालयः गम्यते

B. अस्माभि: महाविद्यालयं गम्यते

C. वयं महाविद्यालयः गच्छामः

D. अस्माभि: महाविद्यालयः गम्यन्ते

ANSWER: A

SOLUTION

प्रयुक्त वाक्य का वाच्य परिवर्तन - अस्माभि: महाविद्यालयः गम्यते है । यह कर्मवाच्य है । कर्मवाच्य में कर्ता तृतीया विभक्ति, कर्म प्रथमा विभक्ति एवं क्रिया कर्म के अनुसार हो जाती है ।

34. “स: ग्रामस्य निकषा तिष्ठति” इति वाक्यं संशोधयत--

A. स: ग्रामेण निकषा तिष्ठति

B. स: ग्रामं निकषा तिष्ठति

C. स: ग्रामात् निकषा तिष्ठति

D. स: ग्रामाय निकषा तिष्ठति

ANSWER: B

SOLUTION

प्रयुक्त वाक्य का शुद्ध रूप - स: ग्रामं निकषा तिष्ठति। निकषा के योग में द्वितीया विभक्ति होती है ।

35. निम्नलिखितसूक्ते: समुचितपदेन रिक्तस्थानं पूरयत--

“न हि ज्ञानेन … पवित्रमिह विद्यते” ।

A. सार्धम्

B. सह

C. सदृशम्

D. साकम्

ANSWER: C

SOLUTION

सूक्ति होगी- न हि ज्ञानेन सदृशम् पवित्रमिह विद्यते । ज्ञान के समान कोई पवित्र नहीं होता है |

36. “व्यवहारकौशलम्” इत्यस्य गुणस्य ग्रहणं कस्माद् विधे: भवति--

A. पाठ्यपुस्तकविधित:

B. व्याकरणानुवादविधित:

C. पाठशालाविधित:

D. प्रत्यक्षविधित:

ANSWER: D

SOLUTION

व्यवहारकौशल के गुण का ग्रहण प्रत्यक्ष विधि से होता है ।

37. प्रो. वी. पी. बोकिल महोदयेन क: विधि: प्रतिपादित: ?

A. प्रत्यक्षविधि:

B. व्याकरणविधि:

C. पाठ्यपुस्तकविधि:

D. व्याख्याविधि:

ANSWER: A

SOLUTION

प्रो. वी. पी. बोकिल महोदय के द्वारा प्रत्यक्ष विधि प्रतिपादित की गई ।

38. “हरबारीर्यपञ्चपदी” इत्यस्य विधे: विकसितं रूपं किम्?

A. विश्लेषणात्मकविधि:

B. मूल्याङ्कनविधि:

C. व्याकरणविधि:

D. व्याख्याविधि:

ANSWER: B

SOLUTION

हरबर्टीय पंचपदी विधि का विकसित रूप है - मूल्याङ्कनविधि ।

Developed by: